Foto: (c) Siv Dolmen

Vinter- og vårsopper

Du trenger heldigvis ikke å vente helt til sommeren før du tørker støv av soppkurven. Det vokser nemlig flotte matsopper både vinter og vår i Norge.

Her får du en liten guide til de beste matsoppene og noen giftige forvekslingsarter du må styre unna.
Husk å konsultere gode soppbøker eller soppsakkyndige før du spiser sopp du ikke er kjent med fra før.

Skarlagen vårbeger

Skarlagen vårbeger

Skarlagen vårbeger

Skarlagen vårbeger må sies å være en av de vakreste soppene vi har i Norge. Den titter gjerne frem når snøen smelter på våren. Den vokser på gammel ved av løvtre i skyggefulle områder med næringsrik jord og overrisling, ofte sammen med or.

Skarlagen vårbeger er en god matsopp, men finnes sjelden i store nok mengder til et rent sopp-måltid. Den kan også være vrien å rense for jord og leire. Bruk den gjerne som pynt/garnityr, da den beholder mye av fargen også etter varmebehandling.

Forvekslingsarter: Oransjebeger som er spiselig.

Vårfagerhatt

Vårfagerhatt

Vårfargerhatten kommer ofte i mai-juni og liker seg i nærheten av løvtrær i kalkrike områder. For eksempel langs Oslofjorden og nordover mot Mjøsa, rundt Trondheimsfjorden og i Salten. Du finner den i gress eller åpen løvskog.

Vårfagerhatt er en skivesopp med kremhvit/gulhvit hatt, jevn og tykk stilk med fast kjøtt, og den lukter litt som vått mel. Insekter er glad i denne soppen, så det er viktig å sanke regelmessig gjennom hele sesongen.

Vårfagerhatten er en av disse soppene som noen kan reagere på og bli dårlig i magen av, uten at man vet hvorfor. Første gangen kan det derfor være lurt å prøvespise en mindre porsjon. Det skader heller ikke å varmebehandle akkurat denne soppen i 10-15 minutter.

Forvekslingsarter: Vårtrevlesopp som er giftig og Sommermunkehatt som er mistenkt giftig.

Spissmorkel

Spissmorkel

Spissmorkel

Spissmorkel kommer ofte i mai-juni og liker seg i bardekke og fet gressmark. Den er funnet over hele landet helt nord til Tromsø. Du finner spissmorkler i parker og hager.

Spisspmorkelen er en sekksporesopp med lang og spiss mørkebrun lue med regelmessige folder. Soppen er helt hul inni, noe som er et viktig kjennetegn. Fargen gjør at den lett går i ett med bark og jord.

Forvekslingsfarer: Rundmorkel som er spiselig og Sandmorkel som er giftig.

Vintersopper

Vintersesonger nærmer seg slutten, og vi kan si på gjensyn til Vintersopp og Gråblå østerssopp  for denne gang. Kreftkjuke – også kjent som Chaga, vokser hele året, men er lettest å finne når bjørketrærne står uten blader. Vi anbefaler å lese litt om soppene nå, så er du klar til å finne dem neste vinter.

Vintersopp

Blågrå østerssopp